Lancering nieuwe podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’
Aflevering 5: GASSAN – Een juweel van een familiebedrijf
Bekende ondernemers, muzikanten en sporters dragen een pronkstuk van dit familiebedrijf om hun nek of pols. GASSAN vertegenwoordigt vakmanschap, kwaliteit en betrouwbaarheid voor meer dan 75 jaar.
Benno Leeser is president-directeur van deze succesvolle onderneming en de derde generatie binnen het familiebedrijf. Hoe ziet de bedrijfsopvolgingstrategie eruit? En hoe wordt de vierde generatie betrokken bij de ontwikkeling van het familiebedrijf? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’.
GASSAN werd in 1945 opgericht door Samuel Gassan. Het bedrijf staat voor diamanten, sieraden en luxe horloges. Na het overlijden van Samuel Gassan in 1983 nemen zijn kleinzonen Benno en Guy Leeser het bedrijf over. Sinds 2011 is Benno de enige eigenaar van GASSAN.
Elk nadeel heb z’n voordeel
Tijdens de pandemie zakte het aantal toeristen dat de diamantenfabriek bezocht van 400.000 naar 20.000. De covid periode gaf het familiebedrijf de mogelijkheid om het gebouw te upgraden. De naam veranderde van ‘fabriek’ naar ‘HOUSE of GASSAN’. Sindsdien focust GASSAN zich op een andere doelgroep.
“Het is een stuk luxer geworden. Dat betekent dat we ook wel wat afscheid hebben genomen van het goedkopere toerisme.”
Terug op het thuishonk
Tussen 1924 en 1936 werkte Samuel Gassan, Benno’s grootvader, als diamantsnijder op de huidige locatie van het HOUSE of GASSAN. In 1942 vluchtte hij met een diamant in zijn schoenen naar Zwitserland, waarna hij in 1945 weer terugkeerde naar Nederland. Na verschillende omwegen kocht de familie het pand aan de Nieuwe Uilenburgerstraat. In 1990 opende burgermeester Van Thijn het huidige gebouw.
“En zo zijn we uiteindelijk in de bakermat hier teruggekomen. We wisten in eerste instantie niet eens dat mijn grootvader hier gewerkt had.”
Kiezen tussen vader en grootvader
Benno zijn vader had in de hoogtijdagen vijf succesvolle damesmodezaken in high-end mode. Toch koos Benno ervoor om niet bij zijn vader te gaan werken, maar zijn grootvader op te volgen.
“Ja, ik heb duidelijk gekozen voor mijn grootvader en nogmaals, dat had ook niet zozeer met mijn vader te maken, maar ik wilde absoluut niet met de tweede vrouw van mijn vader werken.”
Tussen 1973 en 1983 werkte Benno intensief samen met zijn grootvader. Met name in de laatste twee jaar hadden ze best een moeilijke relatie. Benno zijn visie en werkwijze week af van die van zijn opa. Deze had moeite om dit te accepteren.
“Op een gegeven moment ging het ook in de vergadering zelfs zo dat mijn grootvader zei van nou als je dan denkt dat het allemaal zo goed weet, koop dan het bedrijf maar.”
En zo geschiedde.
Toch heeft Benno niets dan respect en liefde voor zijn grootvader.
“Mijn grootvader was een fantastische man en een ongelofelijk goede verkoper. Die vond het eigenlijk pas leuk als hij iets verkeerd had ingekocht om het dan toch nog te verkopen.”
Niet over zijn graf regeren
Zijn kinderen, Debora Leeser en David Bijlsma, hebben beide een deel van de aandelen in handen. Samen vormen zij de vierde generatie van het familiebedrijf. Ondanks dat Benno zich niet in alle lopende zaken mengt, heeft hij nog wel het eindoordeel. Toch wil hij niet voor eeuwig betrokken blijven.
“Wat wel een punt van discussie is dat zij wel graag willen dat ik bijvoorbeeld commissaris word. Dat wil ik absoluut niet. Ik wil niet over mijn graf heen regeren.”
Een driekoppige directie
Waar Debora sterk is in het organiseren en uitdenken van nieuwe concepten, is David een ster in netwerken en een expert op het gebied van horloges. Hiermee vullen ze elkaar perfect aan. Toch wenst Benno dat ze de leidinggevende rol uiteindelijk met Pauline Wortelboer-Boomgaard (CFO) gaan invullen.
“Dan is het met twee altijd wat lastiger, want dan krijg je ja en nee. Dus wat dat betreft is het goed dat er een CFO bij zit.”
De onderscheidende facetten
In 2013 roept Family Enterprise Foundation Gassan Diamonds uit tot beste familiebedrijf van Nederland. Volgens Benno onderscheid het familiebedrijf zich door drie facetten.
“Ten eerste, kwaliteit. Je kan niet altijd de goedkoopste zijn, maar je kan wel kwaliteit garanderen. Het tweede is service en het derde is het 100% familiebedrijf zijn. Wij hebben een focus die veel meer op de toekomst is gericht dan de beursgenoteerde bedrijven.”
Benno heeft een reële kijk op het ondernemerschap. Of het nu gaat over zijn bedrijfsopvolging of de toekomst van het bedrijf. Belangrijk is dat er gezamenlijk een richting wordt gekozen.
“Ik heb van mijn grootvader ook wel geleerd...als je meer dingen goed doet dan fout, schiet je al aardig op.”
Het verleden toont aan dat deze werkwijze het familiebedrijf veel heeft gebracht. In combinatie met de huidige bedrijfsopvolgingsstrategie belooft dit veel moois voor de toekomst.
Luister de gehele aflevering met Benno Leeser vanaf vrijdag 19 januari op je favoriete podcastkanaal.
De podcast
Familiebedrijven zijn cruciaal voor Nederland. Samen zorgen ze voor een kwart van de omzet en werkgelegenheid in Nederland.
Met deze serie willen de makers ondernemers inspireren met boeiende verhalen van succesvolle ondernemers.
- Hoe is het om op te groeien binnen een familiebedrijf?
- Hoe maak je keuzes tussen family en business?
- Hoe borg je de continuïteit van het bedrijf?
Nick stelt de vragen die je zelf niet kunt stellen.
Abonneer je nu op de podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’ en wees als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen.
De podcast is o.a. hier te vinden:
- Spotify
- Apple Podcasts
- Google Podcasts