House of GASSAN: Luxe, Geschiedenis en Duurzaamheid in Diamanten en Vintage Juwelen

DIAMONDS ARE FOREVER
Met een diamant in de hak van zijn schoenen stak Samuel Gassan, de overgrootvader van Debora Huisman-Leeser, in de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse grens over. In Zwitserland verhandelde de diamantslijper zijn smokkelwaar en kocht hij zijn weg naar vrijheid. HOUSE of GASSAN ademt en leeft geschiedenis. Dat zie je meteen als je aankomt. Het imposante pand, dat Debora’s vader kocht in 1987, werd gebouwd in 1879, in de tijd dat de diamantindustrie hoogtij vierde. Via een neoclassicistische opgang stap je een intieme hal binnen, waar je hartelijk wordt ontvangen. Debora ziet vaak in één oogopslag met welk type klant ze te maken heeft. “Ze dragen een bepaalde lifestyle uit en ik zie of die past bij vintage, of juist bij het mixen en matchen van Choices by DL.”

MIX EN MATCH
Choices by DL is Debora’s afstudeerproject. Ze studeerde in 2009 af aan het Amsterdam Fashion Institute. Tot op de dag van vandaag is haar ‘eigen’ merk een succes. “Ik wilde met een klapper afstuderen, iets waar ik de rest van mijn leven profijt van zou hebben. Ik wilde eerst helemaal niet in het familiebedrijf werken, ik had mijn zinnen gezet op een carrière in de mode. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik was op dat moment erg geïnspireerd door kleurensecten, maar wilde ze zelf nooit kopen, omdat je ze niet kunt aanpassen aan je kleding. Daarom heb ik sieraden gecreëerd die je helemaal uit elkaar kunt halen. Zowel de basis als de rand als de steen zelf zijn verwisselbaar.” Choices by DL is perfect als je wilt beginnen met investeren in een mooi juweel, maar ook als je al een uitgebreide collectie hebt, zijn de verwisselbare stenen een prachtige aanvulling. “We laten ze hier vaak aan Amerikaanse klanten zien die alles al hebben. Een juweel van Choices by DL is dan echt uniek. Het is trouwens ook het perfecte reisjuweel: neem een basis mee en twee of drie stenen om mee te mixen. Het is een juweel dat eigenlijk nooit in een kluis ligt, maar altijd aan je vinger zit.”

SCHATZOEKEN
Niet zo lang geleden heette HOUSE of GASSAN nog GASSAN Diamonds (je spreekt GASSAN verrassend genoeg uit met een harde, Nederlandse G). Maar het portfolio breidde zich zo uit, dat een overkoepelende naam nodig was om het overzicht te houden en nog verdere uitbreiding mogelijk te maken. Onder HOUSE of GASSAN vallen nu GASSAN 121, Trophy by GASSAN, Gigi by GASSAN, GASSAN pre-owned, Choices by DL en sinds een klein jaar: GASSAN Vintage. Je vindt er overigens ook high-end merken als Rolex, Chanel, Chopard, Pasquale Bruni en meer.

GASSAN Vintage is het kindje van Marly van den Putten, die pas anderhalf jaar werkzaam is bij HOUSE of GASSAN. “Ik heb altijd een liefde gehad voor vintage. Ik heb lang gespaard zodat ik een vintage Vespa kon kopen en mijn eerste auto was een cabrio uit 1979, een Volkswagen Kever. En ik investeer echt nooit in fast fashion.” Marly’s weg naar waar ze nu is was een lange. Ze begon op het vmbo en studeerde uiteindelijk af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik zocht mijn geluk in de corporate wereld en heb op de zuidas gewerkt, maar ik kon daar mijn creativiteit in kwijt. Ik ben altijd gefascineerd geweest door juwelen. Daarom besloot ik op zaterdag in een juwelenzaak te gaan werken, zodat ik dat meer mijn passie kwijt kon. Dat heeft mij uiteindelijk naar GASSAN gebracht.”

HOUSE of GASSAN is groot, maar voelt niet als een corporate. “Omdat het een familiebedrijf is, zijn de lijntjes hier heel kort. Als je hier iets op wilt zetten, word je door de gehele familie aangemoedigd.”

Dat ondervond Marly zelf. Nadat ze er pas vier maanden werkte, schreef ze in de avond een businessplan voor GASSAN Vintage. Marly: “Ik pitchte het plan voor de familie, en kreeg tot mijn verrassing direct groen licht. Een maand lang werkten Debora en ik dag en nacht om GASSAN Vintage te lanceren, en nu, negen maanden later, doe ik elke dag wat ik geweldig vind.”
Debora en Marly vonden elkaar in hun gedeelde passie voor ondernemen en vintage juwelen: ze bleken een gouden duo. Debora: “Het lastige bij vintage juwelen is dat je ze niet zomaar kunt produceren. Het is echt schatzoeken. Dat maakt het heel leuk, maar ook lastig. Je voorraad fluctueert continu, maar je hebt wel een bepaalde omzet voor ogen. Daar moet je op kunnen spelen.” Bij GASSAN Vintage vind je exclusieve stukken van wereldberoemde juwelenhuizen, van Bvlgari tot Van Cleef & Arpels, Cartier, Graff, Tiffany & Co, en David Webb. De collectie is zorgvuldig samengesteld: Debora en Marly zoeken elk stuk persoonlijk uit. Vaak zijn de juwelen gelimiteerd in hun soort, wat de stukken nog eens bijzonder maakt. Inmiddels weten Marly en Debora precies bij welke klant een juweel zou passen als ze iets tegenkomen. Marly: “We vertellen de klant ook altijd het verhaal achter het juweel. Ik ben zelf fan van de Panthère-collectie van Cartier. Jeanne Toussaint was de minnares en muze van de kleinzoon van Cartier, Louis. Toussaint droeg vaak panterprint en werd La Panthère genoemd. Ze was de IT-girl van die tijd: iedereen kende haar.” Toussaint werd uiteindelijk in 1933 directeur van de Fine Jewellery-afdeling van Cartier: “Dat was uniek voor die tijd, dat een vrouw directeur werd van een afdeling. Tot op de dag van vandaag verbinden mensen de panter met Cartier.”

Investeer je in vintage juwelen, dan mag je jezelf op de schouder kloppen: een duurzamere manier van juwelen aankopen is er niet. Maar ook bij nieuwe juwelen houdt HOUSE of GASSAN oog voor duurzaamheid. Marly: “Goud en andere edelmetalen worden niet altijd op een ethische en duurzame manier verkregen. De prijs van ons goud ligt iets hoger, maar dat komt omdat wij iedere partij in de keten goed willen belonen. Op de plekken waar diamanten worden gedolven, profiteren de steden duidelijk van de industrie.”

Debora: “Juwelen zijn over het algemeen duurzaam. Diamant is de hardste stof op aarde die er bestaat. Juwelen gaan meestal van generatie op generatie mee. En ze staan symbool voor een prachtig verhaal: een verloving, de geboorte van een kind. Het is een voorrecht dat wij onderdeel mogen zijn van al die verhalen.”